Fettisdagen 25 februari

 Kategori Catering, Kalender

Hos oss kan du beställa semlor mellan 31 januari till den 28 februari
Din beställning till Fettisdagen den 25 februari vill vi ha senast torsdagen den 21/2. BESTÄLL HÄR!

SEMLA 30 kr (34 kr)

MINISEMLA 27 kr (30 kr)

GLUTENFRI SEMLA / LAKTOSFRI SEMLA 36 kr (40 kr) Måste förbeställas minst 5 arbetsdagar innan.

pris i parentes är inklusive moms.


LITE HISTORIA
Tisdag den 5 mars 2019 – fettisdagen. Fettisdagen inleder, tillsammans med fläsksöndag och blå måndag, en längre fasteperiod med katolskt ursprung. I våra dagar intar fettisdagen en särställning genom att bakverket semla så starkt förknippas med den. Semlan, gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet. Den har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet.

Semlans väg går med all sannolikhet via den så kallade hetväggen, en bakad bulle fylld med mandelmassa. Dess namn kommer av tyskans ”heisse wecke”, som betyder varma kilar. Kilformen har kommit att flyttas över till semlorna, vars lock ofta har formen av en kil. Ordet hetvägg är sannolikt en ljudlik översättning från tyskan. Sådana åts i städerna bland de mer välbärgade och är kända sedan 1700-talet. Vanligen kryddades de med kummin. Hetväggen serverades gärna i en skål med varm mjölk.

Ibland påstås den svenske kungen Adolf Fredrik ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en i vår tids ögon enorm måltid. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens frånfälle väckte starka känslor mot hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”. (nordiskamuseet.se)

FÖRR I TIDEN VAR ALLTING ANNORLUNDA!
Då fick man enligt lag, bara baka semlor en dag om året – på Fettisdagen!
Under 1950-talet fick Jordbruksnämnden in polisrapporter på bagare som bakat och sålt semlor före Fettisdagen. Dessa fick betala böter. Nyligen uppmärksammades det således att Sveriges främste semmelexpert genom tiderna, privatdetektiv Ture Sventon, aktiv under 40- och 50-talet, olagligt åt en semla om dagen ÅRET RUNT! Rosas konditori som sålde bästa semlorna enligt Ture Sventon, borde alltså ha bötlagts alla dagar utom en under året!

Numera är vi ju lite mer liberala. Bara på Fettisdagen äter vi svenskar ca 6 miljoner semlor. Och under året säljs det ca 50 miljoner semlor.

Även utomlands har man liknande traditioner. I Frankrike firar man Mardi Gras och i många engelsktalande länder firar man Shrove Tuesday. I Tyskland, Österrike, Italien och Schweiz firar man Faschingsdienstag. Då äter man visserligen inte semlor, utan det är sista dagen i karnevalsfirandet.BRA ATT VETA

Er beställning vill vi ha senast 5 arbetsdagar innan beställningstillfället förutom till Fettisdagen då vi behöver extra lång framförhållning för att hinna med.
Priset inom parentes är inklusive moms.
Vi levererar gärna, transportkostnad tillkommer.

Jul